NIOD-medewerkers schrijven over hun werk bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Publicaties zoeken

maandag 18 maart 2013

Europeana Cloud: Europeana voor wetenschappers


Mijn collega Petra Links hield zich afgelopen twee weken o.a. bezig met Europeana voor wetenschappelijk onderzoek. Interessant! Lees hier haar bevindingen.

Op 4 maart werd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een nieuw Europeana project gelanceerd: Europeana Cloud: Unlocking Europe’s Research via The Cloud. In de komende drie jaar zullen 33 organisaties samenwerken om de content in Europeana bruikbaarder te maken voor wetenschappelijke onderzoek binnen de sociale- en de geesteswetenschappen. Dit zal onder andere gebeuren door nieuwe content en metadata toe te voegen aan Europeana en een nieuw platform op te zetten: Europeana Research. Dit platform, gebaseerd op Cloud technologie, zal nieuwe tools en services aanbieden aan de onderzoekers om de content te benaderen gebruiken. Een brede doelstelling, waaruit veel ambitie spreekt.

Gebruikerswensen van wetenschappers

 

In dit grote project speelt ook het NIOD een rol en dan met name waar het het formuleren van de gebruikersbehoeften betreft: wat voor een soort gebruikers kan Europeana Cloud verwachten als het de deuren opent voor deze brede wetenschappelijke doelgroep? Welke wensen hebben deze gebruikers? Waar moet het nieuwe platform aan voldoen? En hoe houdt dit verband met de content die Europeana op dit moment bevat? Het deelproject binnen Europeana Cloud dat hierop antwoorden zal formuleren staat onder leiding van het Athena Research and Innovation Center. Naast het NIOD participeren hierin nog negen andere instellingen.

 

Voorproefje: historici en Europeana

 

Hoe relevant deze vragen naar de gebruikersbehoeften zijn en hoe belangrijk het is om een platform te ontwikkelen om de inhoud in Europeana bruikbaarder te maken voor wetenschappelijk onderzoek, bleek toen ik vrijdag 15 maart een bijeenkomst bijwoonde die plaatsvond in het kader van een cursus digitale geschiedenis. Twee onderzoekers van het NIOD en het Huygens ING, Hinke Piersma en Gerben Zaagsma, verzorgen deze cursus voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van digitale bronnen en methoden voor hun onderzoek.

Deze vrijdag ging het over Europeana. Ter voorbereiding hadden alle deelnemers uitgebreid Europeana bekeken op relevantie voor hun eigen onderzoek. Het leverde een breed palet op aan observaties. Sommigen waren positief: ‘Ik vergaapte me aan de eindeloze hoeveelheid afbeeldingen' en ‘Als het gaat om bronnenkritiek is er voor de historicus weinig bezwaar om gebruik te maken van Europeana’. Terwijl andere kritischer waren: ‘Vanwege de grootschalige voorraad ontstaat wel enigszins de indruk dat overdaad schaadt’. Bovendien was er veel kritiek op de zoekfunctie en de onoverzichtelijke navigatie. Maar misschien nog wel de belangrijkste terugkerende vragen waren: wat is de scope van de dataset van Europeana? Op basis van welke selectiecriteria is deze tot stand gekomen? Kortom: waar zoek ik eigenlijk in en wat maakt dat ik vind wat ik vind?

Door: Petra Links


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen